Interaktivne skulpture

Interaktivne skulpture        
"Još od najranije dobi počele su me zanimati mozgalice, a s vremenom sam prema idejama i promišljajući počeo dizajnirati i izrađivati vlastite misaone igračke. Trebalo je proći gotovo četvrt stoljeća da počnem stvarati interaktivne didaktičke skulpture. Poruka mojih skulptura jest:  čuvati prirodu znaći čuvati samog sebe,  a njihova zadaća je poticanje kreativnosti u ljudima te ponovno okupljanje obitelji na jednom ovako lijepom mjestu kao što je Marjan."- tako zbori Efra Avila, bolivijski umjetnik/dizajner, koji je krajem 2011. godine kontaktirao Javnu ustanovu s idejom o izgradnji interaktivnih skulptura u Park- šumi od materijala pronađenog u samoj šumi. Početkom 2012. godine započela je izrada drvenih skulptura na području bivšeg Dječjeg grada, iznad Vilinih dvora kako bi se ovom području vratila nekadašnja popularnost.
Pozivu za sudjelovanje na edukativnim radionicama Službe edukacije i promocije pri Javnoj ustanovi, odazvali su se volonteri splitskih škola koji su kroz edukaciju u šumi te participirajući u sitnim radovima u drvu, sudjelovali u izradi drvenih skulptura. Volonteri Udruge hrvatskih ratnih veterana kao i djelatnici Park-šume uvelike su pomogli bolivijskom umjetniku i nakon šest mjeseci rada, na predviđenom prostoru, skulpture su dovršene.
INTERAKTIVNA SKULPTURA " HRVATSKA"
Na skulpturi postoji 8 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu- 5 težih, označenih crvenom bojom te 3 lakše, označene plavom bojom, od lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom.
Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo -bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke.
Skulptura nije namijenjena za penjanje.

INTERAKTIVNA SKULPTURA "LEPTIRICA ANA"Na ovoj skulpturi postoji 12 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu-2 teže, označene crvenom bojom te 10 lakših, označenih plavom bojom, od lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom.
Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo- bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke.
Skulptura nije namijenjena za penjanje.


INTERAKTIVNA SKULPTURA "MARJANSKI GALEB"
Na skulpturi postoji 8 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu- 4 teže, označene crvenom bojom i 4 lakše, označene plavom bojom, od tih lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom.
Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo-bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke.
Skulptura nije namijenjena za penjanje.Osim skulptura, također od trupaca debla bora, izrađeno je 40 malih predmeta-vlakića, autića....koji čekaju najmlađe posjetitelje Marjana.

 

BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.