Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Izjava

Abeceda

 

A

Agava-iako porijeklom iz Južne Amerike dobro su se prilagodile našoj klimi. Ima ih po cijelom Marjanu.

Alepski bor- Pinus halepensis, korišten za pošumljavanje Marjana (više od 90 posto biljnog pokrova je alepski bor- monokultura). Dobio je ime po gradu Aleppo u Siriji. Zbog otpornosti na sušu , buru i posolicu prikladan za krš. Stabla dožive 150 do 200 godina. Prosječna starost marjanskih borova je 90 godina. Zbog guste sadnje ovdje su stabla visoka i tanka, dok je tipični alepski bor širokog debla i raskošne krošnje.

B

Brojevi

- 300,29 ha- površina Park- šume Marjan

- 178 m – najviši vrh Marjana, Telegrin

- 3,5 km- dužina poluotoka

- 1,5 km- širina poluotoka

C

Crkve na Marjanu- danas na Marjanu postoji sedam crkava.U prošlosti ih je bilo znatno više. Nestale su uglavnom u razdoblju turskih osvajanja.

- Sveti Jure- na litici na Rtu Marjana,blizu lokacije ostataka hrama božice Dijane iz rimskog doba.Izgrađena oko 1275. Obnovljena 1975.

- Sveti Jere- izgrađena oko 1500, moguće na mjestu starije crkve.U njoj se nalazi reljef s prikazom svetog Jere s knjigom i lavom, s ljieve strane mu je sv. Antun pustinjak, a s desne Ivan krstitelj dok je iznad prikaz oplakivanja Krista (pieta), rad Andrije Alešija, u renesansnom slogu.

- Gospa od Betlema- izvorno Sancta Maria ad Presepe(od Jaslica). Izgrađena oko 1500, renovirana 1975.

- Gospa od Sedam žalosti – izvorno Santa Maria Pietatis, pučki Gospica. Postojala je već 1362, renovirana u 19. I 20. stoljeću.

- Sveti Nikola - izgrađena 1219. Donacijom Splićanina Rake i njegove žene Elizabete. Renovirana u više navrata, posljednji put 1990.

- Sveti Stjepan – izgrađena na mjestu srednjevjekovne bazilike 1814.U nju su ugrađeni ulomci bazilike.

- Sveti Križ –Crikvine – izgrađena 1939. Po zamisli I. Meštrovića unutar kompleksa Crikvine- nekadašnjeg kašteleta obitelji Capogrosso Kavanjin. U nju je Meštrović smjestio svoje radove veliko raspelo i 28 drvenih reljefa s prikazima prizora iz Kristova života.

I

Institucije na Marjanu:

- Galerija Ivana Meštrovića - otvorena 1952.

- Hidrometeorološki opservatorij – otvoren 1927.

- Institut za oceanografiju i ribarstvo- otvoren 1940.

- JU PŠ Marjan

- Medils

- Muzej hrvatskih arheoloških spomenika – otvoren 1978.

- Zoološki vrt –otvoren 1926.

 

Interaktivne skulpture

"Još od najranije dobi počele su me zanimati mozgalice, a s vremenom sam prema idejama i promišljajući počeo dizajnirati i izrađivati vlastite misaone igračke. Trebalo je proći gotovo četvrt stoljeća da počnem stvarati interaktivne didaktičke skulpture. Poruka mojih skulptura jest: čuvati prirodu znaći čuvati samog sebe, a njihova zadaća je poticanje kreativnosti u ljudima te ponovno okupljanje obitelji na jednom ovako lijepom mjestu kao što je Marjan."- tako zbori Efra Avila, bolivijski umjetnik/dizajner, koji je krajem 2011. godine kontaktirao Javnu ustanovu s idejom o izgradnji interaktivnih skulptura u Park- šumi od materijala pronađenog u samoj šumi. Početkom 2012. godine započela je izrada drvenih skulptura na području bivšeg Dječjeg grada, iznad Vilinih dvora kako bi se ovom području vratila nekadašnja popularnost. Pozivu za sudjelovanje na edukativnim radionicama Službe edukacije i promocije pri Javnoj ustanovi, odazvali su se volonteri splitskih škola koji su kroz edukaciju u šumi te participirajući u sitnim radovima u drvu, sudjelovali u izradi drvenih skulptura. Volonteri Udruge hrvatskih ratnih veterana kao i djelatnici Park-šume uvelike su pomogli bolivijskom umjetniku i nakon šest mjeseci rada, na predviđenom prostoru, skulpture su dovršene.

INTERAKTIVNA SKULPTURA " HRVATSKA" slika Na skulpturi postoji 8 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu- 5 težih, označenih crvenom bojom te 3 lakše, označene plavom bojom, od lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom. Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo -bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke. Skulptura nije namijenjena za penjanje.

INTERAKTIVNA SKULPTURA "LEPTIRICA ANA" slika Na ovoj skulpturi postoji 12 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu-2 teže, označene crvenom bojom te 10 lakših, označenih plavom bojom, od lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom. Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo- bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke. Skulptura nije namijenjena za penjanje.

INTERAKTIVNA SKULPTURA "MARJANSKI GALEB" slika Na skulpturi postoji 8 zagonetki koje su podijeljene na lakšu i težu razinu- 4 teže, označene crvenom bojom i 4 lakše, označene plavom bojom, od tih lakših jedna je označena plavo-bijelom bojom. Za rješavanje zagonetki potreban je konop dužine 2 m, osim za zagonetku označenu plavo-bijelom bojom, za koju umjesto konopa koristimo ruke. Skulptura nije namijenjena za penjanje. slika Osim skulptura, također od trupaca debla bora, izrađeno je 40 malih predmeta-vlakića, autića....koji čekaju najmlađe posjetitelje Marjana.

P

Park- šuma- kategorija zaštite prirode u koju spada Marjan. Namijenjena je očuvanju prirodne ili sađene šume veće krajobrazne vrijednosti, odmoru i rekreaciji.

Plaže

- Bene – kamena plaža na južnoj strani Marjana.Dostupna javnim prijevozom ( automobilom samo uz posebnu propusnicu).Ima tuševe i kabine za presvlačenje. Prilagođen pristup za osobe s invaliditetom.Sportski i  ugostiteljski sadržaj u blizini.

- Ježinac- šljunčana plaža, s betoniranim i natkritim dijelom, na južnoj strani Marjana.Ima tuševe oi kabine za presvlačenje.Bar, restoran i kiosk u blizini.

- Kašjuni- kamena i šljunčana plaža na južnoj strani. Moguć pristup automobilom.

- Kaštelet-Obojena – šljunčana plaža na južnoj strani. Moguć pristup automobilom. Ima tuševe i kabine za presvlačenje. Restorani u blizini.

- Zvončac- šljunčana plaža na južnoj strani Marjana, najbliža gradu. Dostupna javnim prijevozom. Restorani u blizini.

R

Rtovi

- Marjan – najzapadnija točka Marjana(I Punta di san Sergio ili Glava Marjana)

- Sustipan- najistočnija točka Marjana

- Sturine – na Kašjunima

- Čopova punta – na Zvončacu

S

Sađena šuma- sadašnja šuma na Marjanu je sađena šuma.Prirodna samonikla šuma uništena je pretjeranim iskorištavanjem- sječom drva, skupljanjem ljekovitog bilja,krčenjem i paležom. Nedostatak faune objašnjava se nepostojanjem hranidbenog lanca koji bi omogućavao opstanak životinja,a to je zato jer je riječ o monokulturnoj šumi, dakle ne postoji raznolikost koja je prisutna u prirodnim biocenozama.

 

Sustipan- greben dug 500m i visok 17m. U srednjem vijeku tu se nalazila velika bazilika i samostan benediktinaca u kojem je po predaji boravio Stjepan Trpimirović , kasnije Stjepan II posljednji hrvatski kralj, a bio je i pokopan je u narteksu bazilike. Na Sustipanu se i ukapalo , najprije žrtve kuge i siromahe, a 1826. osnovano je i izvangradsko groblje, jer se dotada pokapalo u i oko crkava. Na Sustipanu se ukopavalo sve do 1943., a onda je 1961. odlučeno da se groblje zbog zapuštenosti ukloni.Tada je Sustipan pretvoren u park, a od groblja je ostao samo glorijet.

Š

Šantine stine- klisura gdje je najbolje očuvana izvorni biljni pokrov

T

Telegrin – najviši vrh Marjana, (178 m), na njemu se nalazi zastava.Do njega vodi 314 stepenica 

 

U

Uvale

- Zvončac – dobila ime po Zvončacu ili gospinoj travi(Hypericum perforatum)

- Ježinac Dujmovica- po crkvi sv. Dujma koja se nekoć tamo nalazila

- Kašjuni- po kaštilu na Bambinoj glavici

- Bene – po crkvi sv. Benedikta

- Lubinski porat – tu su se navodno zadržavali, mrijestili i lovili lubini.

 

V

Vrhovi- tri su vrha na Marjanu

- Prvi vrh – 125 m, plato kod Zoo vrta

- Drugi vrh – Telegrin- 178 m

- Treći vrh- osmatračnica – 148 m

Z

 

 Zabranjeno:

- Vožnja izvan javnih prometnica

- Parkiranje izvan za to označenih mjesta

- Vožnja biciklom izvan staza i puteva

- Paljenje vatre

- Kampiranje

- Lovljenje i uznemiravanje životinja

- Skupljanje i oštećivanje biljaka

- Bacanje otpada izvan kanti za otpad

- Puštanje pasa s povodca

Zanimljivosti

- Prvi morski akvarij na Marjanu izgrađen je 1928. godine i bio je smješten u paviljonu pokraj zgrade Prirodoslovnog muzeja, a prema nacrtu arhitekta Josipa Kodla.

- Društvo Marjan osnovano je 1903.godine. Osnivač i predsjednik Društva bio je prof. Juraj Kolumbatović. Nakon njega predsjednik je bio liječnik iz Velog Varoša Šimun Tudor. Djelatnost Društva zamrla je tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata Predsjednik Društva postaje jedini preživjeli od 45 članova društva slikar Emanuel Vidović. Društvo je radilo na pošumljavanju, izgradnji putova, vidilica, ugostiteljskih objekata, stuba do Telegrina i zaštiti kulturnih i povijesnih spomenika, a aktivnošću društva dovedena je 1953. i voda na Marjan.

- Društvo Meje osnovano je 1930. godine, a prvi Predsjednik društva bio je Ivan Meštrović. Cilj društva bio je uređenje područja Meja, posebno pošumljavanje od Sustipana do rta Marjana i izgradnja kupališta u uvali Sustipan te sanacija tupinoloma tvornice Betizza.

- Prvi bazen na Marjanu, pedesetmetarski bazen plivačkog kluba Jadran u Uvali Zvončac izgrađen je 1936.godine. JSK Jadran osnovan je 1924.godine, a do izgradnje bazena utakmice između vječitih rivala Jadrana i Juga održavale su se u Uvali Baluni. Tribine za publiku podignute su 1940.godine.

- Jedina živa voda na Marjanu,Veli potok zvan i Voda Sv. Duje, prema crkvi koja je bila u blizini, izvire na lokalitetu iza Kašteleta, zvanom i Dujmovača.

- Zvončac je dobio naziv prema biljci zvončacu(Hypericum perforatum), poznatom kao kantarion ili gospina trava.

- Meje su dobile naziv prema niskim zidovima koji su držali zemlju da je voda ne odnese ispiranjem.

 

 

Zastava- nalazi se na drugom vrhu, Telegrinu

 

 

Zaštita- Marjan je zaštićen kao rezervat prirodnog predjela park- šuma 1964, no prvi put je zakonski zaštićen još u srednjem vijeku o čemu svjedoči Splitski statut iz 1312. godine.

Ž

Židovsko groblje- prvi pokopi 1573.Ograđeno zidom 1826. Bilo je u funkciji do kraja Drugog svjetskog rata. Na njemu su zasađene sjemenke alepskog bora 1852 i to se smatra početkom pošumljavanja Marjana. Sada je zaštićeni spomenik kulturne baštine.

BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.