Suhozid

Suhozid je građevina od prirodnog kamena bez korištenja vezivnog materijala.
Vještina gradnje suhozida i suhozidnih građevina tradicijsko je naslijeđe mediteranskog prostora još iz prapovijesnih vremena. Ova drevna vještina gradnje oblikovala je Dalmaciju kakva je danas. Stoljećima su marljive  težačke ruke vadile iz zemlje i polagale kamen na kamen  stvarajući impresivne građevine povezane samo ljudskom dovitljivošću. Tisuće metara zemljišnih suhozidnih ograda, gospodarski i stambeni objekti, gustirne i putevi stoje kao spomenici ljudskog truda i mudrosti žitelja naših otoka i priobalja.
Možemo, dakle, reći da je suhozidna gradnja osnovni element kulturnog krajolika hrvatskog primorja.


MARJANSKI SUHOZIDI


Mrežom suhozida isprepletena je gotovo cijela površina Marjana.

 


   


Za gradnju suhozidnih međa koristio se kamen sa tog lokaliteta. Težak je skupljao kamenje različitih oblika te ih slagao u zidiće. Tako bi se, u isto vrijeme, čistio budući vrt ili prostor za boravak domaćih životinja i gradio zid međaš. Ovaj zid nastao uz rubove polja, pokazivao je granice posjeda, ograničavao prolaz ili služio kao zapreka životinjama da  odlutaju.

 Jedna od funkcija suhozida je i osiguranje tla od urušavanja.


 


Marjanski  putevi izvedeni suhozidnom tehnikom gradnje.


Ako zid nastaje na kamenoj podlozi, temelji nisu potrebni.


U slučaju kad se gradi na zemljanoj podlozi prave se i temelji koji mogu biti ili sloj tucanika ili sloj šljunka i pjeska, debljine 20 do 40 cm. Prvi red kamenja dijelom je ukopan u  zemlju.
Važno je postići stabilnost zida slažući kamenje tako da se preklapa, tako se prirodno  kamenje podlaže tj. zaglavljuje. Veliki suhozidni zid se prilikom gradnje komadićima kamena učvršćuje sa svih strana  ili samo straga te se na taj način postiže stabilnost.

 Namjera je bila, dragi posjetitelji naše stranice, upoznati vas sa ovim biserima  Marjana. Naše  daljnje aktivnosti biti će usmjerene senzibiliziranju i educiranju javnosti, naročito djece i srednjoškolaca, o vrijednosti i značenju suhozida. Potrebno je isticati potrebu očuvanja i ulaganja u ovu vrijednu baštinu kako bi joj se mogle diviti i buduće generacije.

 

BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.