Pristupačnost
Kontrast
Povećaj slova
Smanji slova
Izjava

Izložba "Klackalica"

U subotu će se na marjanskoj trećoj vidilici (vrhu Telegrin) održati jednodnevna izložba skulpture "Klackalica" autorice ak. kip. Hane Lukas Midžić. Umjetnica ovom izložbom nastavlja svoj niz jednodnevnih umjetničkih instalacija na Marjanu kojeg je započela 2010. izlaganjem brončane minijature sv. Jere pred crkvicom sv. Jere na Marjanu, dok je 2011. na ljetni solsticij, duž marjanske južne strane izvela "Ure" jednostavne sunčane satove - crteže u šljunku.
Ove godine Hana predstavlja interaktivnu drvenu skulpturu kojom utjelovljuje svoja promišljanja o usponu, padu, ravnoteži, pojmu vrha i pojmu sredine. Zbog toga će skulptura biti postavljena na jesenski ekvinocij, upravo na vrhu Marjana i dana na korištenje posjetiteljima izložbe. Točno u podne umjetnica će sama iskušati "Klackalicu" u potrazi za vlastitom ravnotežom. "Klackalica" ima karakter igračke i dozvoljava doslovno igranje gore spomenutim pojmovima.
Svojim odabirom mjesta izvedbe i datuma za svoj jednodnevni izlagački angažman, umjetnica pokazuje slojevitost svog pristupa početnoj ideji, a smještanjem svog asketskog umjetničkog izraza u prirodni, dobro joj poznati ambijent, nanovo potvrđuje kako dijelog između umjetnosti i prirode može proširiti prostor za međusobno tumačenje i pružiti neočekivano duhovno iskustvo. Zato je u dosadašnjim Haninim radovima na Marjanu teško razgraničiti kiparsko od meditativnog, unutrašnje od vanjskog i prirodno od umjetničkog.
Ovaj projekt, kojeg umjetnica naziva "marjanskom petoljetkom", iako pomalo samozatajan i intimistički, zanimljiv je i zbog toga što je pokrenut na njenu vlastitu inicijativu, a svesrdno prihvaćen od strane Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan kao dobra praksa.

 

Izložba "Klackalica" slika
BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.