Izložba skulptura "Meditacije"


    U srijedu, 22. svibnja 2013. na Marjanu održat će se jednodnevna izložba serije drvenih skulptura "Meditacije" autorice ak. kip. Hane Lukas Midžić. Ovo je četvrti put da Hana samoinicijativno, a uz suglasnost i pordšku Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan izlaže na Marjanu svaki put birajući drugu lokaciju i drugi datum izlaganja. Prethodnih godina posjetitelji su mogli vidjeti njenog malog brončanog "sv. Jeru" kraj crkvice sv. Jere uoči Dana Marjana 2010., "Ure" duž marjanske južne šetnice na ljetni solsticij 2011. i "Klackalicu" na vrhu Telegrin na jesenski ekvinocij 2012. godine.
Ovaj put umjetnica poziva posjetitelje u meditativnu šetnju na dan od osobne, posvećene važnosti i to duž jedne od manje poznatih marjanskih staza čime omogućuje još intimniji doživljaj umjetnosti u prirodi. Polazište su sjeverna marjanska vrata, a izložbena staza biti će obilježena malim kartonskim markacijama. Posjetitelji će je moći obići samostalno tijekom cijelog dana, ili u Haninom društvu u dva termina: tijekom jutarnjih meditacija u 7 sati čime počinje sama izložba i tijekom večernjih meditacija u 19 sati kada izložba završava.
Hanine ovogodišnje "Meditacije" su praktične, lagane i prenosive drvene skuplture simetričnih ljudskih obrisa kojima ona prepoznatljivim asketizmom u izrazu te iskrenom pristupu materijalu i oblikovnom procesu postiže skulpturalnu čistoću i neku vrstu njoj svojstvene produhovljenosti. Umjetnica izborom materijala i načinom izlaganja utječe i na promjenu općenitog poimanja kiparstva kao reprezentativne umjetnosti "za vječnost" načinjene od skupih, trajnih i velebnih materijala. Njezini ovogodišnji radovi su lijepo i precizno sastavljeni, čvrsti u zamisli, ali prolazni, krhki i lako lomljivi u stvarnosti. Suočeni s njima možemo se lako u njima i prepoznati.
Obzirom da se radi o jednodnevnoj izložbi koja će nastati na licu mjesta, postavljanjem autoričinih gotovih skulptura u  dobroj joj poznat i drag marjanski ambijent, ostaje nam vidjeti kakvi će se novi odnosi između prirode, umjetnosti i ljudi uspostaviti. U najboljoj maniri land-arta radovi će biti ostavljeni u prirodi izloženi sustetu s ljudima i prirodnim silama. Prema tome, ni u slučaju kiše, izložba se neće odgoditi.

 

Izložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slikaIzložba skulptura "Meditacije" slika
BIOLOŠKA ZAŠTITA I ODRŽAVANJE

Stručna služba obavlja poslove koji se odnose na biološku zaštitu, održavanje i očuvanje Park-šume.

EDUKACIJA I PROMOCIJA

Djelatnosti kojima se bavi ova služba uključuju rad na poučavanju o zaštićenm prirodnim vrijednostima Park-šume. 

PROTUPOŽARNA ZAŠTITA I NADZOR

U djelokrugu ove službe  obavljaju se stručni poslovi zaštite od požara, zaštite na radu i nadzora Park-šume.